Balkenende vindt akkoord 'zeer verdedigbaar'BRUSSEL - Premier Jan Peter Balkenende vindt het akkoord dat de EU-leiders donderdag hebben gesloten over steun aan Griekenland ''zeer verdedigbaar'' en hij zal het dan ook volop verdedigen in de Tweede Kamer.
Niettemin heeft hij een voorbehoud gemaakt in verband met de demissionaire status van het kabinet.
De premier noemde het donderdagavond ''winst'' dat over eventuele leningen van de eurolanden aan Griekenland bij unanimiteit besloten moet worden.
De landen zijn vervolgens niet juridisch verplicht om de portemonnee te trekken, al bestaat er wel bij iedereen een principiële bereidheid, aldus Balkenende.
SignaalBalkenende ziet het akkoord vooral als een signaal aan de kapitaalmarkt dat Griekenland zijn financiële problemen zelf moet oplossen, maar dat het land in noodgevallen niet in de steek wordt gelaten.
Ook de afspraak dat de EU gaat bekijken of de handhaving van de Europese begrotingsregels strenger kan, spreekt Balkenende aan. Mogelijk komen er strengere straffen voor lidstaten die er een potje van maken, zoals het stopzetten van bijdragen uit Europese subsidiefondsen.
TevredenDe Tweede Kamer toonde zich grotendeels tevreden met de oplossing die de zestien eurolanden hebben gevonden.
Het CDA noemt het een prestatie dat de voorstellen van demissionair premier Jan Peter Balkenende voor een leidende rol van het IMF het met steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel gewonnen hebben van de inzet van de Franse president Nicolas Sarkozy.
SPDe SP is voorzichtig tevreden over de uitkomsten van de EU-top van donderdagavond. Ook de PvdA is tevreden over het uitgangspunt van eerst IMF-hulp, dan eurolanden. Wel heeft de PvdA nog vragen over de precieze voorwaarden en rentepercentages voor eventuele leningen.
De VVD is opgelucht dat het er op lijkt dat het akkoord ''binnen de lijntjes'' van de afspraken tussen Kamer en Balkenende is gebleven. Winst is volgens de liberalen dat het stabiliteits- en groeipact wordt versterkt.
Belangrijk voor VVD-Kamerlid Han ten Broeke is ook dat de leningen van de Europese landen vrijwillig zullen zijn en dat elk van de zestien eurolanden een veto heeft op een gemeenschappelijke lening van de eurogroep.
Geen vriendenprijsVoor Ten Broeke is zeker dat áls er al geld wordt geleend aan de Grieken, dat zeker niet ''voor een vriendenprijs'' zal zijn. Ten Broeke geeft Balkenende een compliment dat die al op de EU-top in februari pleitte voor een IMF-oplossing en dat sindsdien heeft volgehouden.
Voor CDA-kamerlid Henk Jan Ormel is het belangrijkste dat alle eurolanden de leidende rol van het IMF erkennen.
''Premier Jan Peter Balkenende was een van de eersten die daar voor pleitte en na een bezoek aan Balkenende ging ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de Balkenende-lijn zitten. Dat die lijn het gewonnen heeft van de inzet van de Franse president Nicolas Sarkozy is een prestatie'', aldus Ormel.
Dinsdagmiddag debatteert de Kamer met Balkenende over de EU-top. Balkenende maakte donderdag vanwege de demissionaire status van het kabinet een voorbehoud bij zijn instemming in Brussel.
bron: nu.nl