De credietcrisis is gewoon een fenomeen dat bij de beurzen hoort.
In werkelijkheid is een hoge beurskoers van een bedrijf nergens op gebasseerd, puur en alleen op emotie.
Waarom beleggen mensen eigenlijk?
1. je koopt een stukje van het bedrijf, om mede-eigenaar te worden. Je verwacht dat het bedrijf winst gaat maken en dan is jouw aandeel in het bedrijf meer geld waard. (mits er een koper is die het aandeel voor die prijs wil hebben).
2. In sommige gevallen krijg je met je aandeel een winstuitkering of dividend uitkering.
3. Het geld dat een bedrijf binnenkrijgt door de uitgifte van aandelen kan het bedrijf gebruiken om bijvoorbeeld investeringen te doen. Ze kunnen het geld ook lenen van de bank.
4. je kan ook een aandeel kopen met de gedachte (voorkennis) dat een bedrijf wordt overgenomen.
Wanneer stijgen de koersen?
1. Als mensen vertrouwen hebben in toekomstige winst of een mogelijke overname van een onderneming.
Bedrijven verkopen producten en hebben werknemers in dienst. Zolang het bedrijf producten blijft verkopen zijn er inkomsten. Door de introductie van een nieuw product zullen afnemers mogelijk het nieuwe product willen kopen. Met een grote klantenbasis kan een bedrijf veel winst maken. Hiervoor investeren ze vaak veel in reclame.
Ook door een nieuw goedkoper productieproces of besparing op kosten kan een bedrijf de winst maximaliseren. Belangrijk hierbij is dat er altijd afnemers zijn die het product kopen. Zonder kopers geen inkomsten en zonder inkomsten vaak geen winst.
Waarom dalen de koersen?
1. Bij de verwachting dat een onderneming minder of geen winst zal maken. Toch zou een onderneming in de toekomst wel weer winst kunnen maken. Daarom is de balans van vraag en aanbod vaak in balans. Koersen kennen weinig uitschieters.
2. bij het afketsen van een overname of het mislukken van een nieuwe productintroductie.
3. Soms is het vertrouwen in een onderneming helemaal weg en zakt de beurskoers onder het niveau van de werkelijke waarde.
Al deze effecten zijn goed in te calculeren en in sommige gevallen zelfs te voorspellen.
4. Maar er nog een laatste oorzaak, die nu speelt:
ONRUST & PANIEK. Niemand weet waar de bodems liggen. Beurskoersen zakken zelfs onder het niveau van werkelijke waarde. En wat zijn de effecten van dalende koersen? -> ontslagen bij bedrijven om kosten te snijden -> consumenten die hun spaargeld in beleggingen zien verdampen -> consumenten die de hand op de knip houden -> grote bedrijven die wankelen -> toeleveranciers die weer afhankelijk zijn van die grote bedrijven -> etc. etc.
De economie wordt dus op alle fronten getroffen. In alle sectoren zal er minder geld beschikbaar zijn.
Tenminste.. is dat wel zo??Mensen blijven kopen in supermarkten. Mensen blijven benzine gebruiken. Mensen blijven spullen nodig hebben. Wellicht worden grote aankopen uitgesteld, maar mensen blijven gewoon besteden.
Medicijnen, scholen en grote bouw- en infrastructuurprojecten blijven nodig. De overheid geeft daarbij ook veel geld uit aan groene energie etc..
Ook ondernemingen blijven besteden. Wellicht zullen ze kritisch gaan kijken naar hun uitgaven, maar adverteren blijft noodzakelijk! Ook moeten computers gewoon blijven draaien. En nieuwe spelers op de markt kunnen soms slim inspelen op behoefte aan lage kosten.
Kortom.. een grote financiele crisis biedt ook veel kansen.