Neoweb.nl

Wetenschappers testen 'graffitiwachtwoorden'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Wetenschappers testen 'graffitiwachtwoorden'
« on: November 07, 2007, 09:51:26 AM »
Wetenschappers testen 'graffitiwachtwoorden'
bron:tweakers.net

Volgens Britse wetenschappers toont onderzoek aan dat plaatjeswachtwoorden in combinatie met een door de gebruiker gekozen achtergrond gemakkelijk te onthouden en veilig zijn.

Het onderzoek, waarvan de resultaten op een vorige week gehouden conferentie van de Association for Computing Machinery werden gepresenteerd, borduurt voort op het basisidee van DAS, oftewel 'Draw A Secret'. Dat is op zijn beurt gebaseerd op het gegeven dat de menselijke geest veel beter in staat is om beelden te onthouden dan tekst, aldus onderzoeksleider Jeff Yan van de Newcastle University. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 95 procent van de proefpersonen hun zelfgetekende plaatje na een week nog konden reproduceren.

 Bij DAS tekent de gebruiker op een touchscreen een plaatje dat de plaats inneemt van het traditionele wachtwoord. Het zogeheten BDAS-systeem, waarbij de B voor 'background' staat, breidt dit uit door de gebruiker voor iedere website waar moet worden ingelogd een achtergrond te laten kiezen - denk bijvoorbeeld aan een bloemenachtergrond waarop een vlinder wordt getekend.

Het toevoegen van een achtergrond bleek gevolgen te hebben voor de complexiteit van de plaatjes die de proefpersonen tekenden: gemiddeld bevatten die tien bits aan extra informatie. Daarmee zijn de BDAS-plaatsjes 1024 maal zo veilig als hun DAS-tegenhangers, aldus Yan, die er aan toevoegt dat de veiligheidswinst in vergelijking met de traditionele tekstgebaseerde wachtwoorden nog een stuk groter is. De wetenschapper wijst erop dat mensen, juist door de cognitieve belasting van het onthouden van karakterreeksen, vaak veel te simpele tekstwachtwoorden kiezen. 'Een plaatje zegt meer dan duizend woorden is hier een erg toepasselijk spreekwoord', zo stelt hij.

Volgens Yan is het een groot voordeel ten opzichte van DAS dat er niet in het midden hoeft te worden begonnen met tekenen - dat maakt het raden van 'passpics' een stuk lastiger. Wel moet de gebruiker weten waar hij met tekenen moet beginnen, maar het plaatje hoeft niet voor de volle honderd procent met het origineel overeen te komen. Microsoft heeft de onderzoeksgroep uit Newcastle blij gemaakt met een bijdrage van 95.000 euro om verder onderzoek te verrichten.