Einde chipknip in zicht
Bron: AD & Tweakers.net
Een aantal grote steden gaat de huidige parkeerautomaten vervangen voor exemplaren met een pin-mogelijkheid. Daarmee lijkt een roemloos einde van de chipknip definitief in zicht.
Het Platform Detailhandel zegt dat met de komst van de nieuwe parkeerautomaten de chipknip voor de winkelier niet langer interessant is, omdat de kaart uitsluitend nog gebruikt kan worden in kantines en automaten. Ook de banken geloven niet meer in de prepaid-kaart. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken zal de kaart niet meer actief gepromoot worden. Currence, de exploitant van de chipkaart, geeft toe dat het betaalmiddel zijn beste tijd heeft gehad, en langzaam zal uitsterven. Volgens het bedrijf is door nieuwe communicatietechnieken pinnen goedkoper geworden, waardoor klanten ook kleinere bedragen met hun pinpas afrekenen.
De chipknip werd in 1996 ingevoerd door de Nederlandse banken. De kaart moest naast het duurdere pin-systeem werken, en was volgens de banken vooral handig voor transacties met kleine geldbedragen. Het systeem maakte een valse start, doordat de Postbank en KPN met de concurrerende chipper kwamen. Deze chipkaart kende een andere chipkaarttechniek en was daardoor incompatible met het systeem van de banken. Om aan deze verwarring een einde te maken, werd uiteindelijk gekozen voor het systeem van de chipknip. Toch heeft het betaalmiddel nooit de volumes weten te behalen die de banken op het oog hadden. Vorig jaar werden 1,45 miljard pintransacties geregistreerd, tegenover 164 miljoen met de chipknip. Naast het reguliere pinnen verwacht de bankwereld en de detailhandel veel van elektronisch betalen met de mobiele telefoon. In Rotterdam start binnenkort een grote proef, waarbij de klant pint met zijn telefoon.