Neoweb.nl

TA: Technische Analyse

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Vredenburg

  • ***
  • 121
  • +19/-1
  • Dit forum is het helemaal !
TA: Technische Analyse
« on: May 30, 2007, 10:01:43 AM »
TA staat voor Technische Analyse. Hiermee proberen beleggers trends te herkennen en uiteindelijk zelfs te voorspellen.
En echt moeilijk is het niet. Ik denk dat iedereen het kan leren.
Heb zelf 10 jaar geleden TA geleerd van een ABN-topper.

Wat heb je nodig:
1. lineaal (of een stuk recht papier)
2. grafiek van een aandeel
wil je LT-TA, dan pak je een meer-jaren-grafiek (LT staat voor lange termijn)
wil je MT-TA, dan pak je een meer-maanden-grafiek
wil je ST-TA, dan pak je een daggrafiek of van een weekje.
3. een printer
4. een pen en potlood

Hoe werkt TA?
print een grafiek.
Leg je lineaal of papier op de grafiek zodat je alleen de dalletjes ziet. Trek door alle dalen van een koers een lijn.
Trek ook door alle toppen van een koers een lijn.
Meestal is dit evenwijdige band. Dit bepaalt de richting van de koers.
Als de koers bijna tegen de lijn zit, kan hij terugstuiteren in de bandbreedte, of uitbreken. Bij een uitbraak gaat het meestal wat harder, omdat veel geautomatiseerde systemen hierop zijn ingesteld. Toch zal een stijgende trend die ombuigt naar een dalende trend meestal dezelfde bandbreedte behouden. (dit heeft te maken met de hoeveelheid geld die in omloop is) Want wanneer iets 'goedkoper wordt, wordt het vaak weer betaalbaar voor een andere groep) Bij individuele fondsen kan de bandbreedte bij een omkering wel anders uitpakken.

Als de top- en dallijn elkaar dreigen te kruisen, heb je ook een koersdoel. En neemt de volatiliteit af. (dus minder kans met opties) Dit geeft ook aan dat er minder mensen een aandeel willen hebben, maar dat degene die het aandeel al wel hebben het graag willen behouden. Op het punt waar de lijnen elkaar kruisen wordt de nieuwe richting bepaald.
Veelal zie je dan ook een toenemende aandacht voor een aandeel, waardoor de top- en dallijn uitelkaar neigen. (de hele grafiek vormt dan een soort X-patroon)

Als de top-en dallijn uit elkaar neigen, is het een zeer speculatief aandeel. Deze volatiliteit geeft wel veel kansen voor opties.

Verder heb je nog wat 'steunlijnen' en de zgn. bodems/plafonds.
Dit zijn 'horizontale' lijnen die gemarkeerd worden door historische hoogte-/dieptepunten. Komt een koers daaronder of daarboven, dan wordt het volgende horizontale punt opgezocht om te 'testen'.

Daarnaast heb je nog het zgn. shoulder-head-shoulder patroon. (en de omgekeerde versie)
Die geeft aan of een aandeel op een gegeven moment verder stijgt of verder zakt.
stel je de volgende grafiek voor:
10, 15, 12, 18, 13, 14,

Je hebt dan 3 pieken op 15, 18 en 14.
Omdat de dalen op 10, 12 en 13 liggen, kun je een licht stijgende trend ontwaren. Bijkopen op 14 is dan geen slecht idee! Wel je onderkant afdekken op 12!
(dit houdt in, dat er minder mensen het aandeel willen verkopen op de koers die eerder ook al werd bereikt. Dus het vertrouwen in het aandeel is dan groter en de koers heeft meer kans om omhoog te gaan!)

Naast deze 'simpele' trends zijn er nog een heleboel afgeleide trends inzichtelijk te maken.
Zo heb ik zelf een hobbel-bobbel-vlak patroon ontwikkeld, waarop ik 70% van m'n portefeuille basseer.

hobbel-bobbel-vlak werkt al volgt.
stel je de volgende grafiek voor
10 16 4 8 8 9 (overdreven patroon)
Veelal zie je na zo'n schommeling een periode van relatieve rust en onzekerheid (de 8,8,9) Wanneer de koers eenmaal weer boven de 10 uitkomt, zal de hobbel (16) snel weer worden bereikt en zal het head-shoulder patroon voor verdere koersdoelen gebruikt moeten worden.

(dit komt om dat geautomatiseerde systemen de 'sprong' van 10 naar 16 hebben gecreeerd. Op het moment dat de 10 dus weer in beeld komt zal eenzelfde koerssprong dus worden bewerkstelligd. (tenzij er dus iemand is, die de parameters tussentijds 'grof' heeft gewijzigd') Maar meestal is een koerssprong niet het gevolg van 1 koper. Dus deze spreiding van gedeeld inzicht, zorgt dat TA blijft werken.

Zo zou je bijvoorbeeld Getronics nu moeten bijkopen boven de 8. Dan voorspelt dit patroon een koersdoel richting de 10. Eenmaal op de 10 aanbelandt kan de top rond 12 weer als doel gezet worden. Dit is geen larie, maar heeft puur te maken met het gedrag van aankopen/verkopen rond dit aandeel.
Alleen lijkt het er nu op dat dit aandeel eerst z'n dal van augustus op gaat zoeken.

Een gevaar van TA is het volgende:
Rond kritieke punten kan een marketmaker proberen de koers uit een bepaald patroon te (d)rukken om het TA-patroon te verstoren. Maar daar heb je een hele grote 'geruchtenmachine' voor nodig of een heleboel geld.

TA is namelijk gewoon afgeleid van koop en verkoop patronen van rationeel denkende beleggers (en computers)
Het enige probleem met TA is de onzekere factor die wordt veroorzaakt door 'cashers, marketmakers, rampen en stemmingmakers'.

Toch is TA een goed uitgangspunt voor het bepalen van je portefeuille en strategie.
Het geeft je zeker een voorsprong! Maar helemaal blind moet je er niet op varen. Houdt ook gewoon het nieuws en de FA in de gaten.

Een professionele belegger die deze tijd nog zonder TA werkt, noem ik geen serieuse belegger!

Verder kun je TA natuurlijk verder verdiepen en koppelen met omzetcijfers, benchmarking, tracking, en kun je zelfs Fundamentele cijfers integreren.
Het kost wel meer moeite, maar je nauwkeurigheid van 'voorspellen' wordt significanter.

Je zou zelf TA kunnen bedrijven op 'percentage-sprongen' of het aantal reacties hier op dit forum op een bepaald onderwerp. Het maakt eigenlijk niet uit welke gegevens je analyseert, als je maar patronen kunt herkennen.
En die patronen moeten een mate van voorspellend vermogen hebben.
De volgende keer dat een patroon zich voordoet, moet precies hetzelfde gebeuren. En die keer daarop weer en weer etc. Net zo lang totdat je niet meer kan spreken van 50/50 kans.

En natuurlijk zal er altijd een uitzondering op de regel komen!

Offline Vredenburg

  • ***
  • 121
  • +19/-1
  • Dit forum is het helemaal !
Re: TA: Technische Analyse
« Reply #1 on: May 30, 2007, 10:05:47 AM »
Als je TA los laat op de grafiek van wereldbevolking zie je dat de wereldbevolking stijgt (en hoogstwaarschijnlijk zal blijven stijgen). Het is dus niet TA die bepaalt wat de groote van de wereldbevolking zal worden, maar het geeft wel de trend aan.
Maar als er morgen een massale pandemie uitbreekt, zal die grafie bijgesteld moeten worden.
Uit de grafiek kun je dan een trend aflezen-> gaan er meer mensen dood dan er bij komen, dan heb je een dalende trend. Komt er een medicijn, dan mag je aannemen, dat de stijgende trend zich weer inzet.

TA moet je dus ook wel degelijk naast FA gebruiken! (FA = Fundamentele Analyse)
(dat heb ik bij Ordina nog niet gedaan!)

En hoe raar het ook klinkt: 2 Technische analyses op 1 grafiek kunnen wel degelijk 2 verschillende uitkomsten geven.

De vraag is; Wat laat iemand zwaarder wegen?
Een trend-kanaal? een shs-patroon? en shshs-patroon? een experimenteel-patroon? een drie-bergen patroon? een lange-termijn analyse? een korte termijn? Neemt iemand volumes mee? koerssprong analyse? percentage-fluctuaties? Candlesticks? niveleringen? normaliseringen? aftoppingen? reeksen? bollinger-bands? etc. etc.

Al die tools kunnen op verschillende manier ingezet worden, waardoor de uitkomst van TA niet 100% is te voorspellen.
Maar juist omdat veel (geautomatiseerde) aan- en verkoopsystemen gebruik maken van deze wetenschap, wordt TA wel een betrouwbaardere tool.