Ik doe mijn profielwerkstuk over genetische manipulatie en heb een paar vragen over informatie die ik heb gevonden. Hopelijk kunnen jullie mij helpen.
Voor het 'knippen'van DNA worden vaak restrictie enzymen gebruikt. Er wordt verteld dat zo'n enzym maar bepaalde stukken kan knippen. Ook zeggen ze dat deze enzymen allemaal een andere base volgorde herkennen. Betekent dit niet dat er dan een gigantische hoeveelheid verschillende restrictie enzymen bestaan? Voor elke genetische eigenschap 1? Dan valt toch nooit uit te zoeken wel enzym welke eigenschap 'uitknipt', simpel weg omdat er teveel zijn?
En laten deze enzymen het geknipte stukje gen los na het verwijderen uit het DNA? Of moet je deze zelf op de een of andere manier verwijderen zodat je het gen in een andere cel kan plaatsen?
Als het geknipte gen in de gewenste cel wordt geplaatst, moet het dan zich aan 1 specifieke plek in het DNA hechten? Wat ik aan bronnen heb gelezen, praten ze alleen maar over dat je heel veel geluk moet hebben dat het gen in de celkern komt, daarna bij het DNA en zich dan vast hecht. Ik dacht altijd dat het geknipte stukje gen op de plek moest komen waar het oorspronkelijke gen met dezelfde eigenschap zit/zat (want ik weet eigenlijk ook niet of dat eerst moet worden weggehaald...)
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, want het lukt me niet antwoord te vinden op deze vragen. Alvast bedankt!
groetjes, Maaike