Neoweb.nl

De zin en onzin van de Oscars

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mjkamminga

  • *
  • 48
  • +3/-0
De zin en onzin van de Oscars
« on: February 25, 2011, 02:17:26 PM »
In Hollywood worden zondag voor de 83e keer de Oscars verdeeld, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. Wie heeft ze ooit bedacht? En waarom zijn de beeldjes zo belangrijk?

Wie heeft de Oscars bedacht?
Het beeldje is in het leven geroepen door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, een ereclub van Amerikaanse filmmakers. Iedereen die iets voorstelt in Hollywood wordt gevraagd lid te worden.

In totaal telt de club zo'n zesduizend leden. Met de uitreiking wil de filmwereld jaarlijks zijn eigen verdiensten in het zonnetje zetten.

Hoe komt het beeldje aan zijn naam?
Over de oorsprong van de naam 'Oscar' verschillen de meningen. Maar het meest gebezigde verhaal is dat de secretaresse van de Academy in 1932 stelde dat het beeldje wel erg op haar oom Oscar leek.

Het beeld bestaat uit een naakt mannenfiguur dat met zijn zwaard een filmspoel doorboort. De kostprijs van een beeldje is ongeveer 300 euro.

Wanneer was de eerste uitreiking van de Oscars?
De eerste ceremonie had plaats op 16 mei 1929 in een zaal van het prestigieuze Hollywood Roosevelt Hotel. Iets meer dan tweehonderd filmbazen namen aan het banket deel. De uitreiking van de toen nog negen beeldjes zelf duurde ongeveer een kwartiertje.

Hoe gaat dat tegenwoordig?
Heel anders: het is doorgaans vechten voor één van de 3400 stoelen in het Kodak Theatre aan Hollywood Boulevard. Het aantal beeldjes dat wordt uitgereikt staat momenteel op 24.

De gemiddelde uitreiking duurt tegenwoordig ruim drie uur. De langste Oscaravond tot nu toe was die van 2002, met vier uur en zestien minuten.

Wat is het nut van het winnen van een Oscar?
Naast de emotionele waarde voor een acteur - het betekent de ultieme erkenning van je vakbroeders - is er ook het commerciële belang.

De uitreiking van de Oscars is een populair media-evenement: de hele gekte rond de ceremonie levert producenten onbetaalbare publiciteit voor hun films op. Wereldwijd kijken er naar schatting tegen de miljard mensen naar het evenement.

Kan ik de Oscaruitreiking bijwonen?
Niet tenzij je genomineerd bent. De enige 'gewone' mensen die het evenement kunnen bijwonen, zijn de zogenaamde 'seatfillers'.

Omdat het er op televisie uit moet zien alsof de zaal doorlopend vol is, moeten deze figuranten stoelen 'opvullen' als de grote sterren naar het podium, het toilet of de bar gaan. Dit is echter een erebaantje waarvoor normale stervelingen zich niet (meer) kunnen aanmelden.

Bron: nu.nl