Neoweb.nl

microlaser kan doorbraak in chip-industrie brengen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
microlaser kan doorbraak in chip-industrie brengen
« on: May 13, 2010, 06:55:50 PM »
microlaser kan doorbraak in chip-industrie brengen

Een groep Zwitserse onderzoekers zegt 's werelds kleinste laser tot nu toe te hebben gebouwd, zo beweren de ontwikkelaars. Dankzij de doorbraak zouden kleine lasers eenvoudiger in optische schakelingen kunnen worden gebruikt.

De elektrisch gepompte laser die de onderzoekers ontwikkelden is slechts 30 micrometer lang en 8 micrometer hoog. Het licht dat de kleine laser produceert, heeft een golflengte van 200µm: onderzoekers trachten de lasers op verschillende manieren kleiner dan de golflengte van het geproduceerde licht te maken. Een laser die elektrisch wordt gepompt én kleiner is dan de golflengte van zijn geproduceerde licht, werd echter nog niet gebouwd. De beperkende factor is de resonator: een ruimte waarin aangeslagen elektronen worden geproduceerd, die bij terugval naar hun lagere energiestaat een foton produceren en zo een coherente bundel licht genereren. Traditionele lasers gebruiken optische resonators, die licht heen en weer kaatsen door middel van spiegels. De lengte van die spiegels moet ten minste de helft van de lichtgolflengte zijn om het te kunnen weerkaatsen.

De Zwitserse onderzoekers hebben echter geen optische resonator gebruikt om voldoende aangeslagen elektronen te produceren; ze gebruiken daarvoor een elektrisch circuit of elektrische resonator. Dat circuit bestaat uit twee condensators en een inductor, en kan het licht eveneens laten resoneren. De resonator mag echter kleiner dan de geproduceerde golflengte zijn; de laser van de Quantum Optoelectronics Group van ETH Zürich kan arbitrair klein worden gemaakt. Op die manier kan hij in chips worden verwerkt en als optische transistor dienst doen. Het record van de onderzoekers van de Zwitserse TU geldt alleen voor lasers die elektrisch worden gepompt. Eerder slaagden wetenschappers er al in lasers te bouwen die hun laserwerking dankzij plasmonen verkregen.

bron: tweakers.net

zie ook:
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100405132251.htm