Neoweb.nl

ESA lanceert nieuwe weersatelliet

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
ESA lanceert nieuwe weersatelliet
« on: December 22, 2005, 08:56:18 AM »
ESA lanceert nieuwe weersatelliet
 
bron:planet.nl
 
Meteosat-9 moet weerwaarnemingen in de toekomst garanderen.
Vanaf de basis in Kourou, Frans Guyana lanceert de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdagavond Meteosat-9, de tweede van een nieuwe generatie weersatellieten. Met behulp van een Ariane 5 draagraket zal het tweeduizend kilo wegende meetinstrument in de ruimte worden gebracht.

Reservesatelliet
Meteosat-9 zal in eerste instantie functioneren als reservesatelliet. Zo kunnen weerwaarnemingen ook in de toekomst worden gegarandeerd. Hij komt naast zijn voorganger, Meteosat-8, te zweven. De twee satellieten vormen de 'Meteosat Second Generation' (MSG), oftewel de tweede generatie van de Europese satellietenreeks Meteosat.

De ontwikkeling en de bouw van de satelliet is in handen van de ESA. Zodra Meteosat-9 (MSG-2) zich in de ruimte bevindt, zal de onafhankelijke Europese Meteorologische organisatie Eumetsat het gebruik en de distributie van gegevens voor haar rekening nemen.

Geostationaire baan
MSG-2 komt op 35.800 kilometer boven de evenaar te zweven in een geostationaire baan (boven een vast punt boven het aardoppervlak). Op die hoogte kan de Europese satelliet de weersveranderingen volgen boven Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Dat is bijna éénderde van het hele aardoppervlak.

Zeven jaar lang zal de sattelliet om het kwartier een nauwkeurige beeld van de atmosfeer doorsturen naar de aarde. Veel van die opnames zijn gemaakt in infrarood, zodat duidelijk is te zien hoe warm de wolken, het land en het zeeoppervlak zijn.

Weersvoorspellingen
De twee satellieten leveren daarnaast een belangrijke bijdrage aan de verbetering van weersvoorspellingen. Zo hebben ze allebei een SEVIRI-camera aan boord, die scherpe beelden kan maken. SEVIRI kan deze kant van de aarde binnen vijftien minuten in twaalf verschillende golflengtes in kaart te brengen. De eerste generatie Meteosats deed een half uur over slechts drie verschillende golflengtes. Bovendien zijn de SEVIRI-metingen een stuk scherper.

De satellieten vormen een belangrijke onderdeel van het dagelijks leven van veel burgers, omdat ze onmisbaar zijn geworden voor de samenstelling van de dagelijkse weerberichten die op radio en televisie worden uitgezonden.

Daarnaast heeft de MSG-2 een instrument aan boord waarmee kan worden nagegaan of de aarde kouder of warmer wordt. Ook treedt de satelliet op als hulpmiddel voor reddingsdiensten: hij vangt signalen van vliegtuigen en schepen in nood op en stuurt ze door.

Betrouwbaarheid
De meteosat-gegevens worden al sinds 1977 gebruikt voor de weerberichten. De betrouwbaarheid en precisie van de meetinstrumenten is in de loop der jaren flink toegenomen. Meteorologen kunnen nu betere voorspellingen op een langere termijn doen. Daarnaast kunnen onweersbuien en kleinschalige stormdepressies nu beter worden gevolgd, zodat er sneller voor gewaarschuwd kan worden.

Het Nederlandse meteorologische istituut KNMI noemde de lancering van de Meteosat-8 in 2002 het begin van een nieuw tijdperk voor klimaatonderzoek.

Foto: Meteosat-9 is klaar voor de lancering en wordt naar het lanceerplatform getransporteerd. (Credits: ESA/MSG Team)