Dus mocht het Covid virus in een gevaarlijkere variant muteren waartegen nog geen vaccin beschikbaar is, wat gebeurt er dan?
Er zal eerst moeten blijken dat het om een besmettelijke variant van het Covid virus gaat. Er moeten minstens 5 mensen besmet zijn met de nieuwe Covid variant. Daarna wordt er gekeken hoe erg deze Corona variant is qua besmettelijkheid en ziekmakendheid. Als blijkt dat een nieuwe mutatie van het Covid virus zich (aggresief) verspreid, kunnen landen maatregelen nemen. Denk aan het schrappen van vluchten uit bepaalde landen. Maar door de globale schaal van ons internationale (vlieg)verkeer zal het niet lang duren voordat een nieuwe variant van het covid virus wereldwijd verspreid wordt en overal opduikt.
Als vaccins geen oplossing bieden tegen de nieuwe covid variant, zullen landen waarschijnlijk besluiten om weer in lockdown te gaan, totdat er een nieuw vaccin is ontwikkeld, geproduceerd, gedistribueerd en is gezet bij een groot deel van de bevolking. De tijd tussen de ontdekking en het daadwerkelijk openstellen van een samenleving kan maanden tot ruim een jaar duren. Rijke landen kunnen relatief snel uit een lockdown komen, maar arme landen zullen wellicht jaren moeten wachten.
In de tussentijd zullen weer nieuwe varianten van het covid virus ontstaan, die uiteindelijk weer wereldwijd verspreid zullen worden. De enige manier om hier echt iets tegen te doen, is om de productieschaal van vaccins enorm te verhogen en dus ook grondstoffen (chemicaliën), toebehoren (flesjes, naalden) en het distributiekanaal (ook richting minder ontwikkelde landen). Ook wetgeving om de ontwikkeling van covid vaccins opensource te maken zal een positief effect hebben. Dit moet geen commercieel dienen.
Ook zullen overheden moeten investeren in gezondheidszorg (en dan met name IC-plekken, bedden en apparatuur en IC-medewerkers). Misschien een dienstplicht om mensen op te leiden tot medewerker van IC-afdelingen. Zodat pieken opgevangen kunnen worden. Immers is de bottleneck van lockdowns en mogelijke versoepelingen nu de druk op de IC-afdelingen.
Ook testen op Covid is erg belangrijk. Er zou testcapaciteit voor iedereen, elke dag/week beschikbaar moeten zijn. Het liefst testen die ook verschillende varianten van het Covid virus kunnen aantonen. (denk aan een bedrijf als Novacyt, die dergelijke testkits ontwikkelt
https://novacyt.com/ Zij hebben testkits die binnen 10 tot 20 minuten een zeer nauwkeurige uitslag geven.
Bij het internationaal (vlieg)verkeer zou iedereen die incheckt, zo'n test moeten ondergaan, om de verspreiding van varianten tegen te gaan.
Ook moet er nagedacht worden over het wel of niet hulp blijven bieden aan bepaalde sectoren. Door de ontwikkeling van mechanisatie, de stoommachine, computerchips, internet etc stierven bepaalde beroepen uit. Maar er ontstonden ook veel nieuwe banen.
Nu worden bepaalde sectoren door corona nog een hand boven het hoofd gehouden met steunpakketten, maar hoe lang gaan we dat volhouden? een half jaar? een jaar? 2 jaar? 5 jaar? 10 jaar?
Het is natuurlijk heel naar als je een bedrijf of baan in die sectoren hebt, maar er zal ook op dat gebied een natuurlijk evolutie moeten plaatsvinden.
Dit zal voor sommige branches wel een mokerslag zijn, maar een dode sector jarenlang in de lucht houden met fantoombanen is ook geen optie. Sectoren die mogelijk geraakt kunnen worden zijn: toerisme, vliegtuigmaatschappijen en bouwers, horeca en toeleveranciers, hotelbranches, beurzen en grootschalige evenementen. Ook de kantoorverhuursector en nieuwbouw van kantoren zal een flinke knauw krijgen. En als winkelen op afstand de norm wordt, zullen ook winkelcentra uitsterven. Zelfs autofabrikanten zullen merken dat meer en meer mensen thuis gaan werken en de noodzaak voor dagelijks vervoer zal verdwijnen.
Dit biedt overigens ook weer kansen voor nieuwe initiatieven zoals het ombouwen van kantoren tot woningen. Grootschalige gecompartimenteerde evenementen. Digitale evenementen.
En vergeet niet dat de economie als geheel hier niet zoveel last van heeft. Al het spaargeld dat mensen normaliter zouden uitgeven aan vakanties en diners, gaat nu op aan verbouwingen, tuinmeubelen, interieur etc. Het aantal pakketjes dat bezorgt wordt is gigantisch toegenomen en webwinkels beleven hoogtij dagen. ook thuisbezorg diensten spinnen er garen bij. En de enablers van deze sectoren zoals IT bedrijven en paymentproviders zien ook een flinke groei.
Ook de sector voor thuiswerkplekken, computers, laptops, webcams, printers en online clouddiensten stijgt sterk.
Er wordt door sommigen zelfs gezegd dat de stijging van de beurzen en cryptovaluta ook door de lockdowns komen. Het geld klotst tegen de plinten omdat mensen het niet uit kunnen geven en mensen stappen massaal in aandelen en cryptocurrencies.