Neoweb.nl

Het verschil tussen Influenza (griep) en COVID-19.

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Het verschil tussen Influenza (griep) en COVID-19.
« on: May 26, 2020, 07:36:18 PM »
Wat is het verschil tussen Influenza (griep) en COVID-19?
Bij Influenza (griep) infecteert het virus voornamelijk slijmvliescellen in de neus. Het lichaam valt deze besmette cellen aan d.m.v. afweercellen. Als de slijmvliezen beschadigd zijn geraakt door het eigen afweersysteem, kunnen ook bacterien een secundaire infectie veroorzaken.

Bij SARS & SARS-CoV-2 virussen infecteert het virus allerlei cellen, longcellen, vetcellen, zelfs de afweercellen kunnen worden geinfecteerd. Hierdoor verloopt het ziektebeeld heel anders en kunnen allerlei organen worden beschadigd. Dit maakt COVID-19 wezenlijk anders dan Influenza (griep). Ook de fataliteit lijkt een stuk hoger bij COVID-19 dan bij Influenza. Alleen is het lastig de cijfers met elkaar te vergelijken.

Bij griep is de CFR 0,1% . Bij COVID-19 ligt dit tussen de 0,6% en 15% (met een gemiddelde van zo'n 6%) Maar kijk je in afgebakende gebieden, dan is het eerder rond de 0,6%. Alsnog 6x meer dodelijk dan de griep.

Ook is COVID-19 een stuk besmettelijker dan de griep. Griep/Influenza heeft een R0 van 1.3  COVID-18 een R0 tussen de 2.0 en 3.0. (huidige cijfers zeggen 2.2)

En tegen influenza/griep heeft een groot deel van de wereldpopulatie al anti-stoffen. Tegen SARS-CoV-2 niet.
"De pathogenese van SARS-CoV en SARS-CoV-2 is een complex proces, waarbij virus van de initiële plaats van replicatie in de luchtwegen naar diverse organen verspreid, en in combinatie met meerdere andere factoren tot ernstige beschadiging van organen, waaronder vooral de longen, leidt (Gu, 2007). Die factoren zijn deregulatie van cytokinen en chemokinen, gebreken in de aangeboren immuunrespons (onvoldoende interferon respons), directe infectie van immuuncellen, down-regulatie van het ‘lung protective angiotensin converting enzyme 2’ auto-immuun reactie, en genetische factoren van de patiënt. De sleutelfactoren in de pathogenese zijn een abnormale immuunrespons en directe beschadiging van immuuncellen door infectie. "