Neoweb.nl

Nederland en de coronacrisis. Waar staan we nu?

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Nederland en de coronacrisis. Waar staan we nu?
« on: April 15, 2020, 03:22:06 PM »
De coronacrisis in Nederland. Waar staan we nu?

De smart lock-down van Nederland lijkt te werken. We hebben het aantal IC-bedden opgeschaald van 1.150 naar 2.400. Op het hoogtepunt waren er zo'n 1400 COVID-19 patienten op de IC's.
En de (eerste) piek lijkt voorbij. Er is nog een na-ijl effect, waarbij ik prognosticeerde dat er zo'n 100 - 200 mensen per dag zouden overlijden. En op het hoogte punt in Nederland overleden er 175 (31-mrt), 166 (2-apr), 164 (4-apr) en 234 (7-apr, door het 'weekend-effect')
Dankzij de lock-down, wordt dit nu weer minder. En ook het aantal patiënten op de IC's daalt. Maar nu begint het eigenlijk pas. Nu moeten we volhouden.

Hoe lang gaat deze coronacrisis nog duren?
Sommigen denken dat het eind april weer 'normaal' wordt, sommigen in juni, weer anderen denken ergens in september. Maar als je dit wetenschappelijk bekijkt, kan dit nog wel zo'n 80 maanden duren! (anders raken onze IC's weer overbelast). Het hopen is dus op een vaccin, of een middel, dat de symptonen/klachten van COVID-19 goed kan verminderen, zodat mensen niet naar het ziekenhuis hoeven. Of genoeg capaciteit om alle mensen te helpen.
Sommige experts spreken over 7 a 8 van deze 'zware' lockdowns voor de komende 2 jaar.

Stel je voor dat we de capaciteit van IC's verder opvoeren. Zorg voor meer mensen die op een IC kunnen werken (omscholing). Zorg voor meer beademingsapparatuur.
Als we naar 10.000 IC bedden (inclusief personeel) kunnen, kunnen we 5x zo snel uit deze crisis komen (dus ipv 80 maanden nog maar 19 maanden!)
En als we 50.000 IC bedden creeeren in Nederland, kunnen we binnen 4 a 5 maanden klaar zijn!
Dus overheid. Als we snel (en goedkoop) uit deze crisis willen komen, investeer dan miljarden in het snel opleiden van IC personeel en het opschalen van bedden/beademingsapparatuur en hulpmiddelen. Met 1 of 2 miljard moet je toch iets kunnen forceren op dit gebied! (elke maand in lockdown kost al een veelvoud)
Want anders gaat het dus nog jaren duren !

Door Minister President Mark Rutte wordt er al gerept over een "anderhalvemeter samenleving". Waarbij iedereen op zoek moet gaan naar hoe zijn/haar werk/bezigheden gedaan kunnen worden met inachtneming van 1.5 meter afstand. Dat zeg je niet, als je de verwachting hebt dat dit een paar weken/maandjes gaat duren. Eigenlijk zou de regering daar wel duidelijker over moeten zijn. Zeg gewoon dat het wellicht het komende jaar of komende 2 jaar niet meer normaal zal zijn. Dan kunnen mensen zich daar op instellen en plannen maken. Dan kunnen er permanente oplossingen komen. Dan kunnen partijen die oplossingen bieden ook investeren om deze grootschalig uit te rollen. Denk aan plexiglazen bali-schermen, vergaderschermen, alcoholdispensers bij elke deur etc.

Nog 80 maanden? nog 6.5 jaar?
Om dit totaal bijna 7 jaar vol te houden in een soort afstandsmaatschappij is voor de meeste mensen wel iets te gortig. Maar eer er een vaccin komt, kan dat nog wel een jaar, anderhalf, misschien zelfs 2 jaar duren. Want ook als er een 'werkend' vaccin is, dat geen nadelige bijwerkingen heeft, duurt het opschalen naar miljarden vaccins best wel lang!
Al kun je 100 flesjes per seconde produceren. Dan duurt het 10.000.000 seconden voordat je er 1 miljard hebt. Dat is 115 dagen. Voor 8 miljard mensen ben je dan zo'n 2.5 tot 3 jaar bezig!
Ik weet werkelijk niet hoe snel je dit kan opschalen. Maar zorg dus dat er een wereldwijde productiefaciliteit klaar staat om het aantal vaccins te kunnen produceren (lees: in flesjes te stoppen, in doosjes, op pallets etc).
Op dit moment wordt de productiecapaciteit voor veelbelovende vaccins in gereedheid gebracht, er worden fabrieken ingericht zodat na de klinische-'trials' een werkend vaccin ook in grote hoeveelheden beschikbaar zal zijn.

Waarom is die 1.5 meter zo belangrijk?
Waar komt die 1.5 meter allereerst vandaan?
Als je ademt, dan verspreiden de virusdeeltjes zich zo'n 1.5 meter voordat ze op de grond vallen.
Als je met iemand praat in de wind, dan kan de wind het zo'n 9 meter meedragen.
Ook in bioscopen en op tribunes kan een virusdeeltje verder komen, omdat het na 1.5 meter nog niet op de grond is, want de vloer loopt schuin.
Bij hoesten kan het virus zo'n 2 meter ver komen. En bij niezen wel 6 meter.
Daarom is het van belang om in de elleboog te hoesten/niezen. Die 1.5 meter is dus een gemiddelde. Als je echt zeker wilt zijn, moet je meer afstand houden.

Mondkapjes nu wel of niet?
Helpt het dan om een mondkapje te dragen?
Allereerst heeft de zorg een enorm tekort aan deugdelijke mondkapjes. Dus zolang wij met z'n alleen 1.5 meter afstand bewaren, hebben wij ze niet perse nodig en kan de zorg er gebruik van maken.
Als er eenmaal voldoende mondkapjes zijn voor iedereen, is het wel verstandig om die te gaan gebruiken. Want een mondkapje kan bij een besmet persoon de hoest/nies vasthouden en daarmee verspreiding voorkomen.
En kleine druppeltjes die anders op de neus/lippen belanden van een gezond persoon belanden, kun je met een mondkapje/sjaal beperken.
Verkeerd gebruik van een mondkapje kan ook contra-productief werken. Het is belangrijk om het mondkapje regelmatig te vervangen. Immers kan zo'n mondkapje juist een bron van besmetting worden. En als je die dan aanraakt kun je alsnog het virus op je handen krijgen. Daarom is het belangrijk om goed de handen te blijven wassen.

Hoe verder na 28 april?
Op 21 april vertelt onze regering hoe we verder gaan na 28 april. Waarschijnlijk zullen de restricties deels worden opgeheven. Maar niet alles in één keer, want dan gaat het wellicht ook weeer heel snel fout! Grote evenementen zullen natuurlijk nog niet plaats kunnen vinden. En ook als je ziek/verkouden bent, moet je gewoon thuis blijven.
Maar wellicht dat restaurants of terrassen deels  open kunnen. Met inachtneming van 1.5 meter afstand tussen stoelen. (gemeenten zouden dan de terrassen kunnen laten groeien om de capaciteit voor de horeca wat groter te maken) En je maaltijd wordt niet gebracht, maar dien je op een centrale plek af te halen. Er zullen brede looppaden moeten zijn of er zijn afschermingen van bijvoorbeeld plexiglas. Ook is de verwachting dat basisscholen en kdv's weer open gaan, maar de vraag is of ouders daar wel op zitten te wachten. En kun je je kind nog wel tot in de klas brengen? Wellicht dat sportscholen ook open kunnen. Als de afstand van 1.5 meter bewaard kan worden. De meeste winkels kunnen gewoon open, maar die waren al grotendeels open. Wel zullen er restricties gelden over het aantal mensen in een winkel. En uiteraard wordt 1.5 de norm. Ook de meeste kantoren kunnen gewoon draaien. En in fabrieken gaat het werk ook gewoon door. Op bouwplaatsen tracht men 1.5m afstand te bewaren en werkt met zogenaamde kleuren-teams, die gescheiden van elkaar werken. Als er iemand in team blauw ziek wordt, moet het hele team blauw in thuisquarantaine, maar dan kan team geel gewoon doorwerken. In taxi's zie je kunststof schermen of plastic gordijntjes. Al vraag ik me af of je in een auto niet alsnog aerosol-virusdeeltjes van elkaar inademt.
Ook het OV en vliegtuigmaatschappijen hebben flinke uitdagingen. Het OV verwacht nog maar 20% te kunnen vervoeren. Dus ook het OV is op zoek naar mogelijkheden om de 1.5m-maatschappij in te voeren.

Hoe zit het met het testen?
Verder moeten we ook weten hoe het er nu echt voor staat. Iedereen kent inmiddels wel iemand die zware griep klachten had, benauwd was, maar niet werd getest. Dus het aantal besmettingen zal veel hoger liggen, dan de cijfers van het RIVM. Zij testen alleen mensen die met ernstige klachten in het ziekenhuis worden opgenomen. (en zorgmedewerkers). Het scheelt nogal of je 30.000 mensen test waarvan er 3.000 overlijden. Of dat er 300.000 mensen besmet zijn en 3.000 overlijden. De bloedbank Sanquin zou ruim 4 weken geleden zo'n 10.000 bloedsamples gaan testen om een goede steekproef te hebben en zo te weten welk percentage van Nederland besmet is/was. Het testen zou zo'n 2 weken duren. Helaas zijn de resultaten tot op de dag van vandaag nog niet naar buiten gekomen. Ik heb het vermoeden dat er zo'n 5% al besmet is. (wat zou neerkomen op 900.000 mensen). Daarmee zou het virus zo'n 0,3% dodelijk zijn (een CaseFatalityRatio van 0,3%)


Zie ook:
https://www.parool.nl/wereld/studie-harvard-komende-2-jaar-nog-7-tot-8-lockdowns-nodig~b2283aa9/
https://science.sciencemag.org/content/early/2020/04/14/science.abb5793
https://www.neoweb.nl/forum2/sars-cov-2-covid-19-coronavirus-ncov/hoe-kan-het-ov-ingericht-worden-om-rekening-te-houden-met-1-5m/

Het sanquin verhaal:
https://www.parool.nl/nederland/landelijke-bloedtest-om-te-zien-of-in-nederland-immuniteit-tegen-corona-ontstaat~be8f611a/ (dat was 4 weken geleden)

https://www.sanquin.nl/artikelen/nieuwsberichten/2020/03/sanquin-test-bloed-op-antistoffen-tegen-corona-voor-onderzoek-naar-groepsimmuniteit (dit was een week geleden)




Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Nederland en de coronacrisis. Waar staan we nu?
« Reply #1 on: April 16, 2020, 04:55:04 PM »
Vandaag zijn de testresultaten van Sanquin bekend gemaakt. Uit de test blijkt dat 3% het antistoffen tegen het virus heeft. (en dus op een gegeven moment is besmet geweest).
Als je 3% projecteert op de Nederlandse bevolking (van 17.2M) praat je over zo'n 500.000 besmettingen.

In dat geval is de CFR in Nederland zo'n 0,66% .