Neoweb.nl

SARS-CoV-2 mutaties & antigenic shift (COVID-19)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
SARS-CoV-2 mutaties & antigenic shift (COVID-19)
« on: May 26, 2020, 07:25:10 PM »
Er is inmiddels een stuk meer bekend over het nieuwe coronavirus dat eind 2019 uitbrak in de provincie Wuhan (China).
Het virus is (gelukkig) niet heel besmettelijk met een reproductiegetal (R0) van 2.2 . Dit houdt in dat één besmet iemand, gemiddeld 2.2 mensen besmet. Dit getal kan nog naar boven of naar onder bijgesteld worden, naarmate er meer data is.
Ter vergelijking. De Mazelen heeft een R0 van 12.
Maar goed. 1 persoon met COVID-19 die dus 2.2 anderen besmet en die op hun beurt ook weer 2.2 anderen besmetten etc. kan dus in slechts 2 weken tijd zorgen voor ruim 62.000 besmettingen. Eén week later 7.000.000 besmettingen!
Als het virus volledig vrij baan zou hebben, zou vanaf de eerste besmetting, binnen 30 dagen 8 miljard mensen bemet kunnen raken. dus die 2.2 is laag noemen is behoorlijk relatief. De mazelen zou er overigens slechts 10 dagen over doen met een R0 van 12.
Alleen door strenge (hygiene) maatregelen kun je het reproductiegetal onder de 1 krijgen. Onder de 1 dooft het virus uiteindelijk uit. Maar het kan ook weer oplaaien.

Waarom is dit virus zo besmettelijk?
Dit type coronavirus is nieuw. Niemand heeft antistoffen en dus kan in principe iedereen besmet raken. Toch reageert niet iedereen even sterk op een besmetting. Bij sommigen leidt het tot ernstige en accute ademhalingsklachten (Severe Acute Respetoire Syndrom = SARS) en bij anderen lijkt het op een lichte verkoudheid. Waarom deze verschillen er zijn, is nog niet duidelijk. In de praktijk reageert niet iedereen even heftig op een virusinfectie. En kleine variaties in het virus, veroorzaakt door Antigenic Shift, kunnen er ook voor zorgen, dat binnen je lichaam een milde variant ontstaat.


Wat is Antigenic Shift Covid-19
Een belangrijk wapen van het virus om te overleven is Antigenic Shift (antigene variabiliteit of Antigenic Drift), waardoor het virus z'n eiwit mantel kan veranderen. Antigenic Shift is het proces waarbij virus zich langzaam maar zeker door natuurlijke mutatie van samenstelling wijzigt teneinde het immuunsysteem van gastheren te omzeilen. Door antigene drift verandert het virus door de tijd heen van genetische samenstelling. Er treed dan als het ware een mutatie op, waardoor een nieuw virus ontstaat, waar het lichaam geen antilichamen tegen heeft. Soms is deze nieuwe variant ernstiger dan het orgineel, meestal niet. Deze Antigenic Shift zorgt voor een aantal complicaties. Ten eerste kun je moeilijk een vaccin maken. Want als je een vaccin hebt, kan het virus al zijn veranderd en werkt dit vaccin niet meer. Er zijn nu ook al meerdere "Strains" O.a. de Wuhan Strain en de Italy Strain. Dit zijn eigenlijk al 2 verschillende varianten van hetzelfde virus. Ten tweede past het virus zich steeds aan en kan daardoor overspringen op verschillende soorten (zoönosen = overspringen van zoogdier op zoogdier). Volgens experts begon het virus in vleermuizen of schubdieren en is het daarna overgesprongen op mensen. Je ziet nu ook dat katten, honden, maar ook nertsen, tijgers en andere dieren besmet kunnen raken. En er zijn ook al gevallen/vermoedens dat deze zoogdieren weer mensen kunnen besmetten. Onder een populatie zoogdieren kan het virus zich dus blijven verspreiden en zal het langzaam muteren. Een nieuwe variant kan dan ook weer mensen besmetten. Ten derde zorgt dit er dus ook voor dat een besmettelijke variant weer een nieuwe pandemie kan veroorzaken. Waarschijnlijk zullen de komende jaren er meerdere varianten opduiken, die op hun beurt weer miljoenen mensen kunnen besmetten. Hiertegen is het lastig vechten met een vaccin. Ik hoop vurig dat er een vaccin kan worden ontwikkeld, maar ik houd er ook rekening mee, dat er wellicht de komende 5 tot 10 jaar géén vaccin zal zijn.

Mutatie van het virus
Het virus lijkt niet al te snel te muteren. Tot op heden zijn er pas besmettelijke 2 strains, waarvan er 1 besmettelijker lijkt te zijn dan de ander. Dit helpt dus ook niet bij het maken van een vaccin, omdat voor beide varianten een vaccin gemaakt moet worden. En de verwachting is dat er meerdere strains zullen ontstaan, die in meer of mindere mate besmettelijk zijn. Als een nieuwe variant niet besmettelijk is, dooft deze uit. Als een variatie wel besmettelijk is, zal dit een nieuwe variant/strain worden.

zie ook:
https://www.abc.net.au/news/2020-05-06/new-coronavirus-covid19-strain-mutation-hits-vaccine-research/12218834