Neoweb.nl

Corona anno 2021. Het Virus, mutanten & vaccins

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Corona anno 2021. Het Virus, mutanten & vaccins
« on: April 26, 2021, 05:12:09 PM »
Corona anno 2021. Het Virus, mutanten & vaccins

Begin 2020 kwam er in het nieuws sporadisch een bericht over een mogelijke dodelijk virus uit China, dat van mens op mens over kon springen. Het was geen groot nieuws, maar het aantal besmettingen steeg elke dag wel met één of twee gevallen, maar ook het aantal dodelijke slachtoffers bleef niet ver achter. Niet veel later namen die aantallen elke dag in rap tempo toe. Het begon het dagelijkse nieuws te beheersen. In China werden grote miljoenensteden hermetisch afgesloten en werd in 10 dagen een medisch noodhospitaal met 1.000 bedden uit de grond gestampt om de snelle opkomst van het virus te stoppen. Hoe dodelijk was het virus? Niemand die het met zekerheid kon zeggen. Waar kwam het vandaan? Het virus begon ook in andere landen de kop op te steken. Eerst enkele gevallen, waardoor het leek alsof het nog in te dammen was, maar al snel bleek dat dit virus pandemisch kon worden. Na enkele maanden werden ziekenhuizen wereldwijd overspoeld met coronapatienten en was behandeling nog een grote ontdekkingstocht. Ook ziekenhuispersoneel raaktte massaal besmet en legde reguliere zorg stil. Nu zitten we in periodes van lockdowns en versoepelingen, totdat de cijfers weer de verkeerde kant op gaan en dan gaan we weer in lockdown. Simpelweg om de druk op de zorg niet te hoog op te laten lopen.

Inmiddels is het virus wereldwijd bij 145 miljoen mensen vastgesteld en zijn er 3 miljoen mensen overleden. Per dag komen er zo'n 900.000 nieuwe besmettingen bij. Dat zegt overigens niets over het werkelijk aantal besmettingen en slachtoffers, dat nog een stuk hoger zal liggen. De grootste stijging zie je op dit moment in India en Brazillie.

Vanaf het begin werd het virus onderzocht en al snel was de volledige genetische structuur in kaart gebracht. Het zou gaan om een coronavirus dat van dieren op mensen was overgesprongen (zoonose) en ook van mens op mens over kon springen. Een belangrijke eigenschap van coronavirussen is dat het bij elke kopie de eiwitmantel iets anders wordt, waardoor eigenlijk een nieuwe variant ontstaat. Ook kan het virus samensmelten met andere virusstammen en zo eigenschappen overnemen (antigenic shift). Meestal zijn deze nieuwe varianten niet zoveel anders dat het lichaam het niet meer herkent, maar als het aantal besmettingen toeneemt, word de kans op een nieuwe besmettelijke variant wel groter.
Een nieuwe variant die besmettelijker is, zal zich gemakkelijker verspreiden onder een populatie. Een variant die minder besmettelijk is, zal uitdoven.
OVerigens kan een variant die milde klachten geeft zich normaal ook makkelijk verspreiden, waardoor mensen antistoffen op kunnen bouwen. Maar door de lockdowns wordt de verspreiding van milde virusstammen ook tegengegaan.

Met de stand der techniek werd in allerijl door meerdere producenten getracht een vaccin te maken, dat bescherming zou moeten kunnen bieden tegen de 'orginele' variant. Maar al is er een vaccin, dan moet het eigenlijk nog getest worden. En dat duurt normaal jaren. Maar urgentie zorgde ervoor dat deze testperiode drastisch ingekort kon worden. Maar ook al is een vaccin effectief, het produceren van miljarden vaccins is niet zomaar in een weekje gedaan. Daar gaat ook letterlijk minimaal een jaar overheen. Maar inmiddels zijn er in dat jaar al veel nieuwe varianten ontstaan, waar mogelijk geen vaccin voor beschikbaar is. (Zuid-Afrikaanse Variant, Braziliaanse Variant, of de nieuwste driedubbel gemuteerde Indiase of Bengaalse variant). Het grote probleem is vooral de genetische samenstelling van de E484K-mutatie. Deze zorgt er namelijk voor dat het virus minder vatbaar is voor antilichamen (en vaccins die dat stimuleren).
Al zou een populatie beschermd zijn door een vaccin, dan kan een nieuwe variant de bescherming van het vaccin omzeilen en alle mensen opnieuw besmetten. Dat zie je jaarlijks bij het griepvirus en zal ook bij coronavirusssen zo zijn. Bij het griepvirus krijgen mensen een cocktail die soms tegen 2 of 3 varianten moet beschermen. Bij corona/covid zal dat niet anders zijn.

Wat betekent dit? De hele werelds is nu in meer of mindere mate in lockdown. Overal ter wereld gelden strenge of minder strenge regels om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Er zijn landen die al een hoge vaccinatiegraad hebben zoals Israel, maar een nieuwe variant zal al die moeite weer teniet kunnen doen. En dan zullen die landen ook weer in lockdown moeten en moeten wachten op de ontwikkeling van een nieuw vaccin en wachten op de productie ervan en wachten om het nieuwe vaccin aan de bevolking toe te dienen. Dus elk jaar of elke 2 of 3 jaar, zal een land een aantal maanden in lockdown moeten totdat er een vaccin beschikbaar is en ruim 60% van de bevolking is gevaccineerd, om weer volledig open te kunnen. Internationaal (vlieg)verkeer zorgt er vanzelf weer voor dat nieuwe varianten over de wereld verspreid worden, zodat het feestje elk jaar weer opnieuw begint.

Alleen de landen die toegang hebben tot snelle ontwikkeling van nieuwe vaccins tegen nieuwe varianten en daarbij een hoge productiecapaciteit hebben, kunnen de periode van lockdowns sterk verkorten. Landen die die toegang niet hebben, zijn afhankelijk van afspraken met fabrikanten of hulp van andere landen.

Kortom, we zijn er waarschijnlijk nog lang niet!
« Last Edit: April 28, 2021, 08:46:28 AM by Robert »

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Corona anno 2021. Het Virus, mutanten & vaccins
« Reply #1 on: April 28, 2021, 10:42:59 AM »
Dus mocht het Covid virus in een gevaarlijkere variant muteren waartegen nog geen vaccin beschikbaar is, wat gebeurt er dan?

Er zal eerst moeten blijken dat het om een besmettelijke variant van het Covid virus gaat. Er moeten minstens 5 mensen besmet zijn met de nieuwe Covid variant. Daarna wordt er gekeken hoe erg deze Corona variant is qua besmettelijkheid en ziekmakendheid. Als blijkt dat een nieuwe mutatie van het Covid virus zich (aggresief) verspreid, kunnen landen maatregelen nemen. Denk aan het schrappen van vluchten uit bepaalde landen. Maar door de globale schaal van ons internationale (vlieg)verkeer zal het niet lang duren voordat een nieuwe variant van het covid virus wereldwijd verspreid wordt en overal opduikt.

Als vaccins geen oplossing bieden tegen de nieuwe covid variant, zullen landen waarschijnlijk besluiten om weer in lockdown te gaan, totdat er een nieuw vaccin is ontwikkeld, geproduceerd, gedistribueerd en is gezet bij een groot deel van de bevolking. De tijd tussen de ontdekking en het daadwerkelijk openstellen van een samenleving kan maanden tot ruim een jaar duren. Rijke landen kunnen relatief snel uit een lockdown komen, maar arme landen zullen wellicht jaren moeten wachten.

In de tussentijd zullen weer nieuwe varianten van het covid virus ontstaan, die uiteindelijk weer wereldwijd verspreid zullen worden. De enige manier om hier echt iets tegen te doen, is om de productieschaal van vaccins enorm te verhogen en dus ook grondstoffen (chemicaliën), toebehoren (flesjes, naalden) en het distributiekanaal (ook richting minder ontwikkelde landen). Ook wetgeving om de ontwikkeling van covid vaccins opensource te maken zal een positief effect hebben. Dit moet geen commercieel dienen.
Ook zullen overheden moeten investeren in gezondheidszorg (en dan met name IC-plekken, bedden en apparatuur en IC-medewerkers). Misschien een dienstplicht om mensen op te leiden tot medewerker van IC-afdelingen. Zodat pieken opgevangen kunnen worden. Immers is de bottleneck van lockdowns en mogelijke versoepelingen nu de druk op de IC-afdelingen.

Ook testen op Covid is erg belangrijk. Er zou testcapaciteit voor iedereen, elke dag/week beschikbaar moeten zijn. Het liefst testen die ook verschillende varianten van het Covid virus kunnen aantonen. (denk aan een bedrijf als Novacyt, die dergelijke testkits ontwikkelt https://novacyt.com/ Zij hebben testkits die binnen 10 tot 20 minuten een zeer nauwkeurige uitslag geven.
Bij het internationaal (vlieg)verkeer zou iedereen die incheckt, zo'n test moeten ondergaan, om de verspreiding van varianten tegen te gaan.

Ook moet er nagedacht worden over het wel of niet hulp blijven bieden aan bepaalde sectoren. Door de ontwikkeling van mechanisatie, de stoommachine, computerchips, internet etc stierven bepaalde beroepen uit. Maar er ontstonden ook veel nieuwe banen.
Nu worden bepaalde sectoren door corona nog een hand boven het hoofd gehouden met steunpakketten, maar hoe lang gaan we dat volhouden? een half jaar? een jaar? 2 jaar? 5 jaar? 10 jaar?
Het is natuurlijk heel naar als je een bedrijf of baan in die sectoren hebt, maar er zal ook op dat gebied een natuurlijk evolutie moeten plaatsvinden.

Dit zal voor sommige branches wel een mokerslag zijn, maar een dode sector jarenlang in de lucht houden met fantoombanen is ook geen optie. Sectoren die mogelijk geraakt kunnen worden zijn: toerisme, vliegtuigmaatschappijen en bouwers, horeca en toeleveranciers, hotelbranches, beurzen en grootschalige evenementen. Ook de kantoorverhuursector en nieuwbouw van kantoren zal een flinke knauw krijgen. En als winkelen op afstand de norm wordt, zullen ook winkelcentra uitsterven. Zelfs autofabrikanten zullen merken dat meer en meer mensen thuis gaan werken en de noodzaak voor dagelijks vervoer zal verdwijnen.

Dit biedt overigens ook weer kansen voor nieuwe initiatieven zoals het ombouwen van kantoren tot woningen. Grootschalige gecompartimenteerde evenementen. Digitale evenementen.

En vergeet niet dat de economie als geheel hier niet zoveel last van heeft. Al het spaargeld dat mensen normaliter zouden uitgeven aan vakanties en diners, gaat nu op aan verbouwingen, tuinmeubelen, interieur etc. Het aantal pakketjes dat bezorgt wordt is gigantisch toegenomen en webwinkels beleven hoogtij dagen. ook thuisbezorg diensten spinnen er garen bij. En de enablers van deze sectoren zoals IT bedrijven en paymentproviders zien ook een flinke groei.
Ook de sector voor thuiswerkplekken, computers, laptops, webcams, printers en online clouddiensten stijgt sterk.

Er wordt door sommigen zelfs gezegd dat de stijging van de beurzen en cryptovaluta ook door de lockdowns komen. Het geld klotst tegen de plinten omdat mensen het niet uit kunnen geven en mensen stappen massaal in aandelen en cryptocurrencies.