‘Marathonmuis’ dankzij genmanipulatie
bron: BBC / planet.nl
Met behulp van genetische manipulatie zijn wetenschappers er in geslaagd om muizen te kweken die twee keer zo lang aaneengesloten kunnen rennen als normaal.
In het licht van de Olympische spelen die momenteel plaatsvinden, hebben wetenschappers hun creatie ‘marathonmuis’ genoemd.
Meer rode vezels
De ‘marathonmuis’ is een creatie van Amerikaanse onderzoekers van het Salk Instituut in San Diego en Koreaanse wetenschappers van de universiteit van Seoel.
Om het uithoudingsvermogen van muizen te verdubbelen, veranderden de wetenschappers een gen, de zogeheten PPAR-Delta waarover ook het menselijk lichaam beschikt.
Dit gen beïnvloedt de aanmaak van proteïnen die voor de spieropbouw zorgen. De verandering leidde tot een toename van de ‘slow twitch’ vezels, de rode vezels die belangrijk zijn voor duurprestaties zoals een marathon.
Tegelijkertijd leidde in ingreep tot een afname van de ‘fast twitch’ vezels, de witte vezels die van belang zijn voor korte, krachtige prestaties zoals een sprint.
Daarnaast bleek de ingreep te leiden tot een voortdurende vetverbranding. De gemanipuleerde muizen hadden hierdoor geen last van overgewicht, zelfs als de muizen een vetrijk dieet kregen voorgeschoteld en inactief bleven.
Verdubbeling
De veranderende samenstelling van de spiervezels leidde tot een verrassende verhoging van de duurprestaties. De gemanipuleerde muizen werden in een tredmolen geplaatst en hielden het al rennend twee keer zo lang uit als gewoonlijk.
Normaal rennen de knaagdieren 900 meter voordat ze uitgeteld zijn, maar nu werd dat punt pas bereikt na 1800 meter.
Ook in tijd hielden de gemanipuleerde muizen het beduidend langer uit. Gewoonlijk zijn muizen na 90 minuten rennen volledig uitgeteld, de behandelde muizen verlengden die tijdsspanne met een uur.
Schwarzeneggermuis
Hoofdonderzoeker Ronald Evans van het Salk Instituut is content met het resultaat. “Dit is een doorbraak die meer inzicht geeft in het voorkomen van overgewicht. De praktische toepassing van dit onderzoek is het behandelen van mensen die kampen met overgewicht.”
De wetenschapper geeft toe dat het onderzoeksresultaat ook interessant is voor topsporters die hun prestaties willen verhogen. Preparaten die voor een toename van ‘slow twitch’ vezels zorgen, zijn met name voor marathonlopers interessant. De onderzoekers en sportbazen zijn dan ook bevreesd dat deze kennis kan leiden tot genetisch gemanipuleerde topsporters.
In 2001 ontstond al ophef over de ‘Schwarzeneggermuis’ die Amerikaanse wetenschappers creëerden. Hierbij kregen de knaagdieren lichaamsvreemd DNA ingespoten wat de spiermassa van de muizen met 50 procent deed toenemen.
Door deze ontwikkelingen lijkt de tijd niet al te ver meer dat genetische manipulatie wordt toegepast in de topsport.