Neoweb.nl

Licht opslag zonder verlies?

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline loadrunner

  • *****
  • 152
  • +23/-0
  • Gender: Male
Licht opslag zonder verlies?
« on: July 04, 2009, 01:15:42 AM »
Stel: Je neemt een bol, daarin een duizendtal perfecte spiegels, die 100% reflecteren en geen energie opnemen, tussen de spiegels is een absoluut vacuüm, daar bevind zich dan zelfs geen stralingsdeeltje tussen.

De spiegels zijn zo afgesteld dat een fotonenstraal rond wordt gestuurd, in feite tegen elk spiegeltje wordt gereflecteerd, tot ie helemaal rond is gegaan en weer opnieuw begint.

Hoe lang zal deze fotonenstraal door blijven gaan. Of stop deze direct als de bron wordt uitgeschakeld, of komen er steeds meer fotonen bij naarmate de bron blijft aanstaan, zodat je een soort van cumulatieve opslag krijgt die op den duur een kritieke waarde krijgt(Er is dan geen plaats meer voor nieuwe fotonen)

Ik droomde hier gisteren over  :o, ik zag een duizendhoek(leek op een zilveren diamant) waar een lichtstraal op was gericht, Die explodeerde nadat er teveel licht op werd geschenen. waarna ik iets zag als kernfusie, bolletjes die samenkwamen, en energie vrijmaakten. en daardoor een onstopbare kettingractie veroorzaakten, omdat de fotonen al hun kritieke waarde hadden, en er steeds meer bijkwamen.

Misschien is er al zoiets, ben benieuwd, ik kon er niets over vinden op het forum.

Als dit mogelijk is, heb je dan een Perpetuum Mobile ? ? ?
Als alles gemakkelijk gaat, hebben we niets te doen.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re:Licht opslag zonder verlies?
« Reply #1 on: July 05, 2009, 11:14:32 AM »
Licht opslag met 100% reflecterende spiegels:
http://www.neoweb.nl/forum2/index.php/topic,89.0.html

Helaas bestaan er geen 100% spiegelende spiegels.

Maar waarom ketst een foton eigenlijk af op een spiegel? Waarschijnlijk is het oppervlak electrische/magnetisch, waardoor het foton wegkaatst.
Dan zou je misschien wel een soort magnetische of geladen spiegels kunnen maken.

In de opstelling die je beschrijft, zou je een bijzonder sterke laserpuls kunnen opwekken.

En het is inderdaad wel interessant om te bedenken wat er gebeurt als die straal van fotonen vol is.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re:Licht opslag zonder verlies?
« Reply #2 on: July 15, 2009, 11:48:11 AM »
Mislukt laser-experiment levert toch lichtpuntje op
Een mislukte poging van onderzoekers van het FOM-instituut en een Amerikaanse universiteit om siliciumlasers te onderzoeken heeft tot een onverwacht resultaat geleid. De lichtverstrooiing bij de proef bleek vreemde eigenschappen te vertonen.

FOM: ring van glasDe medewerkers van het instituut voor Atoom- en Molecuulfysica van de FOM en van het California Institute of Technology trachtten met hun onderzoek een stap dichterbij een belangrijke mijlpaal voor optische communicatie te raken. In een poging de in 2000 gepubliceerde resultaten van een groep Italiaanse onderzoekers te reproduceren, wilden zij een laser bouwen met siliciumdeeltjes. Indien dit zou werken, zou optische communicatie in het silicium van processors geïntegreerd kunnen worden, waardoor de huidige hybride oplossingen niet langer nodig zouden zijn.

In de testopstelling van Caltech werd licht in een trilholte bestaande uit een ring van glas opgesloten, waardoor het licht een miljoen maal kon resoneren. Door nanodeeltjes silicium in de trilholte te introduceren, probeerden de onderzoekers een laser-werking aan het silicium te ontlokken. De nanodeeltjes vertoonden echter alleen lichtverstrooiende, en geen lichtversterkende eigenschappen. Maar juist in de lichtverstrooiing namen de onderzoekers een onverwacht verschijnsel waar: het door de siliciumdeeltjes weerkaatste licht verliet de trilholte nooit. Daarmee gedraagt verstrooid licht in een trilholte zich vergelijkbaar met een lichtbron in een trilholte: ook die blijft opgesloten.

De onderzoekers van het FOM en Caltech publiceerden hun bevindingen in het vakblad Physical Review Letters. Daarin beschrijven zij het experiment en concluderen ze dat 99,8 procent van het verstrooide licht in de holte blijft. De oorzaak hiervan dichten zij toe aan het Purcell-effect, het fenomeen dat een lichtbron zijn licht vooral de trilholte instraalt en niet naar buiten. Daarmee is gebleken dat het verstrooiproces niet alleen door de silicium-nanodeeltjes wordt veroorzaakt: ook de interactie met de trilholte speelt een rol. Een directe toepassing voor deze onverwachte ontdekking is er echter vooralsnog niet.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.fom.nl/live/nieuws/artikel.pag?objectnumber=98656
http://scitation.aip.org/getabs/servlet/GetabsServlet?prog=normal&id=PRLTAO000103000002027406000001&idtype=cvips&gifs=Yes