Neoweb.nl

Sneller dan het licht?

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Sneller dan het licht?
« on: September 23, 2011, 11:14:29 AM »
Sneller dan het licht mogelijk?
Neutrino's die sneller dan het licht gaan

Wetenschappers zien deeltjes sneller bewegen dan licht
Moeten we de relativiteitstheorie van Einstein maar over boord gooien?

Wetenschappers van het CNRS, hebben deeltjes gezien die sneller dan het licht bewegen. Ze vragen collega's over de hele wereld om de onderzoeksresultaten te bestuderen en de proeven te herhalen.
In theorie is sneller reizen dan het licht niet mogelijk, omdat een deeltje steeds meer massa krijgt als je het versnelt volgens de formulier E = mc2
Dus een deeltje met massa, wordt steeds zwaarder als je het gaat versnellen en uiteindelijk heb je oneindig veel energie nodig om bijna de lichtsnelheid halen.

In theorie is het zelfs zo, dat deeltjes die sneller gaan dan het licht, terug in de tijd gaan.

De onderzoekers zouden hebben vastgesteld dat neutrino's (uiterst lichte en moeilijk detecteerbare deeltjes) de afstand van 731 kilometer tussen twee fysische laboratoria, Cern in Genève en Gran Sasso in Italië, hebben afgelegd in een tijd die 60 nanoseconden (miljardsten van een seconde) kleiner is dan de zowat 0,0024 seconden die het licht over die afstand zou doen. Als dat klopt, hebben de neutrino's een klein beetje sneller dan het licht bewogen, wat volgens de relativiteitstheorie onmogelijk is. De afstand tussen de beide laboratoria is zeer nauwkeurig bekend. (bron de standaard)

Vragen die bij mij opborrelen?
Hoe kun je iets een zetje geven, waardoor het sneller gaat dan het orginele zetje? Want een neutrino is ongeladen en kun je dus alleen versnellen, door er een ander deeltje tegenaan te laten botsen.
oftewel? Hoe kun je een neutrino versnellen tot boven de lichtsnelheid?
Waarom beweegt licht (en electriciteit) wel met de lichtsnelheid?
Hoe snel werkt zwaartekracht?
De afstand tussen die 2 laboratoria, kan die niet iets verschillen door aardverschuivingen, computers die net iets verder weg staan etc.


Offline harriechristus

  • ****
  • 378
  • +5/-7
  • Neoweb.nl Duurzame Technologie
Re:Sneller dan het licht?
« Reply #1 on: October 03, 2011, 09:34:54 PM »


Sneller dan het licht (uit: relativiteitstheorie voor iedereen van Martin Gardner blz. 56/57)

De lichtsnelheid kan nooit bereikt worden. Als de lichtsnelheid inderdaad zou worden bereikt, dan zou een waarnemer, die zich buiten het het schip had opgesteld, constateren dat het schip gekrompen was tot een lengte nul*, dat het een oneindig grote massa had gekregen en dat de raketmotoren een oneindig grote stuwkracht gaven.
Astronauten aan boord van het schip zouden de hele kosmos naar achteren zien vliegen met een snelheid gelijk aan die van het licht, voor hen zou de kosmische tijd stil staan en iedere ster zo plat als een pannenkoek en van oneindig grote massa worden.
Slechts een schrijver van fantastische verhalen zou de moed hebben om te gissen wat astronauten zouden zien vanuit een ruimteschip, dat zich sneller dan het licht voortbewoog.
Misschien zou de kosmos zich binnenste buiten lijken te keren...

*Ik vraag me af hoe iets dat plat is en dus alleen lengte en breedte heeft en geen diepte, een oneindige massa kan hebben, ja: massa überhaupt. Want iets dat alleen lengte en breedte heeft, heeft ook geen inhoud en kan ook geen massa hebben.
Wel als het vervolgens binnenste buiten keert en van eindig oneindig wordt, dan kan ook de massa oneindig worden omdat de inhoud oneindig wordt.

Offline loadrunner

  • *****
  • 152
  • +23/-0
  • Gender: Male
Re:Sneller dan het licht?
« Reply #2 on: October 22, 2011, 12:54:27 PM »
Ik heb een vernoeden dat het deeltje zich in een exacte rechte lijn bewoog, ipv rekening te houden met de zwaartekracht versus snelheid en de kromming van de aarde.

Als je met een vliegtuig vliegt tussen twee punten, Dan heb je voor je gevoel in een rechte lijn gevlogen, maar het is in feite een kromme lijn (de start en landing niet meegerekend)

Want ook licht word afgebogen door zwaartekracht.

Ik kwam hierop omdat ik dacht aan het heelal die zich verplaatst vanuit het middelpunt naar de buitenrand. dus als je een object beweegt, zal het nooit echt een rechte lijn volgen, omdat het universum intussenen al is verandert.( beetje erg doorgedacht)

Dus als je een deelte hebt dat in een exacte rechte lijn voortbeweegt tussen twee punten zal er altijd sneller zijn, dan een deeltje dat met de zelfde snelheid de kromming volgt. ( en die rechte lijn gaat nu dan nog door de 3demensionele ruimte)

Geen idee of hier al een andere theorie over is, maar zo dacht ik er over
Als alles gemakkelijk gaat, hebben we niets te doen.