Sneller dan het licht mogelijk?
Neutrino's die sneller dan het licht gaan
Wetenschappers zien deeltjes sneller bewegen dan licht
Moeten we de relativiteitstheorie van Einstein maar over boord gooien?
Wetenschappers van het CNRS, hebben deeltjes gezien die sneller dan het licht bewegen. Ze vragen collega's over de hele wereld om de onderzoeksresultaten te bestuderen en de proeven te herhalen.
In theorie is sneller reizen dan het licht niet mogelijk, omdat een deeltje steeds meer massa krijgt als je het versnelt volgens de formulier E = mc2
Dus een deeltje met massa, wordt steeds zwaarder als je het gaat versnellen en uiteindelijk heb je oneindig veel energie nodig om bijna de lichtsnelheid halen.
In theorie is het zelfs zo, dat deeltjes die sneller gaan dan het licht, terug in de tijd gaan.
De onderzoekers zouden hebben vastgesteld dat neutrino's (uiterst lichte en moeilijk detecteerbare deeltjes) de afstand van 731 kilometer tussen twee fysische laboratoria, Cern in Genève en Gran Sasso in Italië, hebben afgelegd in een tijd die 60 nanoseconden (miljardsten van een seconde) kleiner is dan de zowat 0,0024 seconden die het licht over die afstand zou doen. Als dat klopt, hebben de neutrino's een klein beetje sneller dan het licht bewogen, wat volgens de relativiteitstheorie onmogelijk is. De afstand tussen de beide laboratoria is zeer nauwkeurig bekend. (bron de standaard)
Vragen die bij mij opborrelen?
Hoe kun je iets een zetje geven, waardoor het sneller gaat dan het orginele zetje? Want een neutrino is ongeladen en kun je dus alleen versnellen, door er een ander deeltje tegenaan te laten botsen.
oftewel? Hoe kun je een neutrino versnellen tot boven de lichtsnelheid?
Waarom beweegt licht (en electriciteit) wel met de lichtsnelheid?
Hoe snel werkt zwaartekracht?
De afstand tussen die 2 laboratoria, kan die niet iets verschillen door aardverschuivingen, computers die net iets verder weg staan etc.