'Specifiek hersengebied geeft mensen moed'Israëlische wetenschappers hebben ontdekt dat activiteit in een specifiek hersengebied mensen minder bang maakt wanneer ze de confrontatie aan gaan met hun grootste angst.
Het hersengebied met de naam subgenuale anterieure cingulate cortex wordt volgens de onderzoekers van het Weizmann Instituut actief als mensen hun angsten trotseren en bijvoorbeeld dicht bij een slang gaan liggen, terwijl ze eigenlijk een fobie hebben voor slangen.
Het bewuste hersengebied zorgt er op dat moment voor dat mensen minder angst lijken te voelen. Bijna onmiddellijk produceren ze meetbaar minder angstzweet.
SlangentestDe onderzoeksresultaten wijzen er op dat angsten te overwinnen zijn als mensen de confrontatie aan gaan met hun fobieën, zo schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Neuron.
“Als je er voor zorgt dat de hersenactiviteit in het door ons beschreven hersengebied hoog blijft, ben je in staat om je angst te overwinnen”, aldus hoofdonderzoeker Uri Nili in het Britse tijdschrift New Scientist.
De onderzoekers kwamen tot hun conclusie bij een bizar experiment. Ze maakten een hersenscan van 39 proefpersonen met een fobie voor slangen, terwijl er een 1.5 meter lange slang naast hun hoofd werd geplaatst.
Weg schuivenDe deelnemers aan het experiment kregen twee opties. Ze mochten de slang weg schuiven van hun hoofd, of juist dichter bij plaatsen om zo de confrontatie aan te gaan met hun fobie
De proefpersonen die genoeg moed hadden om dit laatste te doen, vertoonden veel meer activiteit in de subgenuale anterieure cingulate cortex. Vervolgens bleek hun lichaam minder angstzweet aan te maken.
StakingAls proefpersonen de slang weg schoven bij hun hoofd, werd het bewuste hersengebied minder actief en leken ze gek genoeg juist meer angst te voelen voor de slang.
Ze produceerden meer angstzweet. Ook werd er meer activiteit gemeten in hun amygdala, een hersendeel dat wordt geassocieerd met heftige emoties zoals angst. Eén deelnemer staakte het experiment uit angst voor de slang.
Bron: NU.nl & Dennis Rijnvis