Neoweb.nl

Technologische singulariteit

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Technologische singulariteit
« on: April 05, 2009, 12:08:40 PM »
Volgens sommigen gaat de technologische ontwikkeling steeds sneller en zullen alle ontwikkelingen en innovaties uiteindelijk leiden tot een technologische singulariteit, waarin alles bedacht en mogelijk is.

Stel we kunnen zelf een intelligente machine uitvinden die slimmer is dan onszelf, dan zou die machine op zijn beurt weer machines kunnen bouwen die nog slimmer dan zichzelf zijn.. etc.
Binnen no-time zouden er gigantisch slimme machines zijn, die ons voorstellings vermogen ver te boven gaan.

Quote
Laten we een ultra-intelligente machine definiëren als een machine die veel intelligenter is dan alle intelligente activiteiten van enig mens, hoe slim ook. Aangezien het ontwerpen van machines één van die intelligente activiteiten is, zou een ultra-intelligente machine veel betere machines kunnen ontwerpen; er zou dan ongetwijfeld een 'explosie van intelligentie' ontstaan, die de intelligentie van de mens ver achter zich zou laten. De eerste ultra-intelligente machine zou dus de laatste uitvinding zijn die de mens nodig zou hebben.
(door de statisticus I.J. Good)

Offline sampelemoos

  • ***
  • 134
  • +9/-9
  • Gender: Male
  • ervaring beleef je, de theorie ijlt na.
Re:Technologische singulariteit
« Reply #1 on: April 09, 2009, 10:03:11 PM »
hoe zou zo,n computer er uit zien?

ten eerste zal de computer zich mobieler willen maken zodat die ons "niets nutten" niet meer nodig heeft.
oh sorry, volgens mij was dat het laatste wat die deed.

zonder gekheid, waar moet die anders zijn informatie vandaan halen, daar wij beperkt zijn om deze zelfstandigheid van de computer te realiseren.

Ik ben er wel voor. O0


Offline Raymond

  • **
  • 80
  • +6/-0
  • Gender: Male
Re:Technologische singulariteit
« Reply #2 on: April 10, 2009, 01:11:44 AM »
Wij zijn niet te vergelijken met computers computers fantaseren niet...

computers vullen zich aan met alles wat ze op de weg tegenkomen
een computer leert van alles waar het mee in aanraking komt maar ziet niet wat er 'niet' is
een apparaat doet niet iets dat het liever niet doet
wij wel...beter toch?



we hebben geen idee, we programeren ze zo dat ze weinig of geen fouten maken
maar een fout is een manier van de natuur om de situatie beter eigen te worden

een machine is volgens mij altijd een verlengstuk van ons zelf hoe ingewikkeld en ontwikkeld ook
even als ons zullen ze misschien grenseloos kunnen ontwikkelen maar bewust worden ze niet
verder ga ik voledig met sampelemoos mee
« Last Edit: April 10, 2009, 01:17:13 AM by Raymond »
an 'Opinion' is just an 'Opinion' if u take life to serious u start killing other people..

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Re:Technologische singulariteit
« Reply #3 on: April 10, 2009, 08:47:03 AM »
Waarom zou een machine niet beter kunnen worden dan een mens?

Neem bijvoorbeeld het zelfreparerend vermogen.

Een robot van staal en vol met electronica die 5000 jaar geleden op aarde zou landen, zou moeite hebben om zichzelf te repareren en te voorzien van nieuwe energie.
Een chip die kapot gaat, kan hij niet repareren, want daarvoor heeft hij een complexe interne fabriek nodig, die ruwe grondstoffen omzet naar silicium en andere metalen, en dan moet hij zelf nog eens een bijzonder complex ontwerp etsen etc.
Met een zonnepaneel zou hij wel een jaar of 30 van energie voorzien kunnen blijven, maar ook die moet hij daarna vervangen. Daarvoor heeft hij dan weer een fabriekje nodig die zonnecellen kan maken.
Zijn rubberen banden, of z'n stalen skelet kan ook kapot gaan. Hoe kan een kapotte machine, die zich moeilijk nog kan voortbewegen nu op zoek gaan naar ertsen om zichzelf te repareren?

Een slimme machine zou van takken iets maken om zichzelf te repareren. Maar die houden het niet lang vol, waardoor de kans op schade alsnog bestaat.

Een bot van een mens of dier groeit nagenoeg automatisch. Zolang wij maar de planten en dieren om ons heen opeten, krijgen wij alle 'ertsen' binnen, die nodig zijn om onze banden (huid), skelet (botten), computerchips (hersenen) te repareren of te laten groeien.

Zouden wij op een planeet leven, waar puur silicium in de atmosfeer rondwaaide, en waar diverse metalen in rivieren stroomde, dan zouden we beter gemaakt kunnen zijn van technologische materialen.

Kortom:
Wij mensen zijn het meest geschikt om hier op aarde te leven, omdat ons lichaam optimaal gebruik maakt van de aanwezige voedings- en bouwstoffen.

Als wij een technologisch geavanceerde robot voor op aarde zouden moeten bouwen, zou deze uit biologische materialen moeten bestaan, die de robot zelf kan nuttigen.

Natuurlijk kunnen we robot verbeteren door 'm uit te rusten met een biologischsysteem waardoor hij onder water kan ademen, een hele dikke huid heeft, die overal tegen bestand is, of een serie van biologische lenzen, die het zicht gigantisch doen toenemen. Zolang de robot maar zichzelf kan repareren.

Een machine buiten onze beschermende atmosfeer, zou niet zoveel hebben aan een biologische opbouw, simpelweg omdat er op de maan of op mars geen biologisch materiaal te vinden is, waarmee deze machine zichzelf kan repareren.

Dus pas als een robot op ieder willekeurige plek grondstoffen kan vinden om zichzelf te repareren, en daarnaast op diverse manieren aan z'n energie kan komen, praat je over een systeem, dat biologisch gelijk is, of eigenlijk superieur aan de mens.

Ik denk zeker dat we in de toekomst (biologische) machines gaan zien, die zichzelf kunnen repareren,  en die dus echt een complete chipfabriek, zonnecellenfabricagelijn en metaalsmederij aan boord hebben.

Ik zit alleen te denken hoe z'n machine aan smeermiddelen en rubberen/kunststof onderdelen moet komen? Moet hij dan zelf op zoek gaan naar olie? of maakt hij zelf van ieder willekeurige atoom de stoffen die hij nodig heeft?

Op intelligentie gebied kan ik me ook voorstellen dat machines superieur worden.
Als je het internet als een soort hersenen beschouwt, praat je over één van de slimste structuren die op zichzelf niet biologisch is! Natuurlijk is het internet op zich nog niet slimmer dan een mier, maar het potentieel is vele malen groter!
Mocht iemand (per ongeluk) een manier vinden om intelligentie te programmeren en los te laten op het internet, dan hebben we te maken met één van de machtigste machines ooit. Alleen kan die machine fysiek weer niet zo veel.. behalve alles besturen wat aan het internet gekoppeld is..  slik..

Offline sampelemoos

  • ***
  • 134
  • +9/-9
  • Gender: Male
  • ervaring beleef je, de theorie ijlt na.
Re:Technologische singulariteit
« Reply #4 on: April 10, 2009, 05:00:22 PM »
Ik ben het eens dat een computer van metaal of mineralen waar de chip van worden gemaakt niet de oplossing is.

oke dan krijgen we dat de computer uit een vorm van energie moet bestaan die buiten quantumdeeltjes ook nog de tycho deeltjes bezit.

Quantums om te communiceren en tycho,s om te reizen en een bewustzijn om te communiceren met stoffelijke. ( het onstoffelijke merken wij toch niet, tenzij we onze bewustzijn mogen gebruik in alle vormen.)

Kijk naar ons, als je thuis blijft zitten is je gevoel voor de wereld nihil. ( tv en computer images is surrogaat )

andere opties?  O0 ja misschien?  O0

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re:Technologische singulariteit
« Reply #5 on: May 11, 2009, 08:47:15 PM »
Alles om ons heen is een exponent van de samengestelde delen

basis bouwblokjes zoals atomen -> daardoor ontstaan moleculen -> eiwitten -> cellen -> levende wezens -> samenlevingen -> etc
basis bouwblokjes zoals letters en klank -> taal/muziek -> (alle soorten muziek) -> concerten -> etc.
basis bouwblokjes zoals transistoren -> chips -> computers -> netwerken -> internet -> microsoft / google etc

In de middeleeuwen kon men wel dromen van een mechanische mens, maar niet van een digitale robot. Omdat digitaal pas sinds vorige eeuw bestaat!

Tegenwoordig kunnen we nog niet dromen van  ..... omdat het nog niet bestaat!

Het heelal is nog niet lang niet volgebouwd, de tijd is nog lang niet op, en het aantal bouwsteentjes wordt alleen maar groter..

Ik denk daarom dat we in de toekomst wel snellere ontwikkelingen gaan zien, maar er zit (vooralsnog) geen plafond aan!