Ruimtevaart
De fascinatie van de mensheid voor de sterrenhemel is altijd al groot geweest. Vroeger bouwde men al monumenten om de bewegingen en patronen van hemellichamen vast te leggen. Een bekend voorbeeld is 'stone henge', maar in Egypte is zelfs getracht om de sterrenhemel te kopieren op aarde. De Nijl vertegenwoordigd de melkweg en de pyramides vormen tot in detail het sterrenbeeld Orion. Grote pyramides vertegenwoordigen de heldere sterren en de kleinere de minder heldere sterren. Ook de puntige Obelisken lijken een verwijzing naar de raketten die ruim 6000 jaar later de mens toegang verschaffen tot de onmetelijke ruimte.


Oorlog
Waar het lijkt of ruimtevaart op het eerste gezicht niets met oorlogen te maken heeft, zou zonder de 1e & 2e wereldoorlog en de koude oorlog geen sateliet of cosmonaut (astronaut) rond de aarde hebben gecirkeld.
Raketten bestaan al duizenden jaren in bijvoorbeeld China om 'boze geesten' weg te jagen. Maar de ontwikkeling van de V2 raket in de WOII heeft een hoop veranderd. Deze raket werd voortgestuwd door een mengsel van alchohol, vloeibare zuurstof en waterstofperoxide. Deze raket deed wetenschappers inzien dat de aantrekkingskracht van de aarde werkelijk overwonnen kon worden. Ten tijde van de koude oorlog begon de ruimte wedloop. In Amerika probeerde men een grotere versie van de V2 te maken. De Russen bedachten dat je net zo goed meerdere V2 raketten naast elkaar kon plaatsen. Het waren dan ook de Russen die met de Spoutnik geschiedenis schreven.

Een groot visionair in de ruimtevaart is Arthur C. Clarke. Hij zag al gauw in de ruimtevaart een grootse toekomst toebedeeld zou krijgen, als schrijver van het boek :"A space Odyssey" en uitvinder van de telecommunicatie sateliet.
Al gauw cirkelden de eerste spionage- en observatie satelieten rond de aarde. De volgende stap in de wedloop was de bemande ruimtevaart. Vele proefdieren, zoals het Russische hondje Laika (eerste levende wezen in de ruimte) en tal van Amerikaanse apen, moesten bewijzen dat het mogelijk was om veilig op aarde terug te keren. Uiteindelijk was het Rusland die op 21 juni 1961 de eerste mense (Joeri Gagarin) de ruimte in schoot.
Niet lang daarna besloot Kennedy dat Amerika als eerste de Maan moest betreden. En zo geschiedde het, dat jaren later en miljarden dollars verder, de eerste mens (de Amerikaan, Neil Armstrong) op 21 juni 1969 met de Apollo 11 raket op de maan landt met de bekende woorden:
"It's one small step for men, one gigant leap for mankind!"

Gelukkig blijkt dat zonder oorlog ook grootse prestaties neergezet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het ISS (international Space Station),dat alleen mogelijk is door intensieve samenwerking van verschillende landen.

Ruimtevaart, wat heb je er aan?
Veel mensen denken dat Ruimtevaart niets meer is dan een grote verspilling van tijd en geld. Maar door de Ruimtevaart zijn veel andere technologiën in een stroomversnelling geraakt. Onze kennis van het heelal en onze aarde is enorm toegenomen. Het waren immers de satelieten die het gat in de ozonlaag ontdekte en daarmee het milieubewustzijn aanzwengelde. En zonder satelieten wisten we misschien niet wat voor weer het morgen of overmorgen wordt! Ook GPS (global positioning) en Telecommunicatie zijn direct het resultaat van ruimtevaart. En ook voor de sterrenkunde heeft de ruimtevaart al veel goeds betekend. Normaal blokkeert de aardse atmosfeer het zicht van telescopen. M.b.v. de space-shuttle kunnen satelieten buiten de dampkring geplaatst worden. Het zicht is hierme enorm verbeterd. De bekendste ruimte-telescoop is de Hubble-Space Telescope.

Daarnaast worden in de gewichtloosheid van de ruimte nieuwe materialen ontdekt, zoals nieuwe puurdere halfgeleiders, nieuwe medicijnen, en zelfs nieuwe materialen zoals "Space-Foam". Daarnaast heeft de ruimtevaart onze wereld kleiner gemaakt. Het besef dat we met z'n allen op 1 planeet wonen is er helaas nog niet overal. Misschien moeten eerst de aliens landen voordat we als gelijke wereldburgers kunnen samenleven.

De toekomt van de ruimtevaart
In de toekomst zal ruimtevaart nog een stap verder gaan. Een permanente basis in een baan rond de aarde is nu reeds in aanbouw (ISS), maar er liggen al bouwtekeningen en plannen voor Ruimtehotels en basissen op de Maan en zelfs op Mars. De eerste robotjes rijden er nu alvast rond!
Een groot probleem bij ruimtevaart zijn de kosten. Het kost slechts een paar euro om iets horizontaal 80 km te verplaatsen, maar verticaal kost het een vermogen. Er zijn daarom wilde plannen die de kosten moeten gaan drukken. Hiervoor moeten wel eerst enorme investering van honderden miljarden gedaan worden in een aarde-ruimte infrastructuur. Eén van die radicale plannen is de bouw van een ruimtelift. Hiervoor zijn wel materialen nodig die bestand zijn tegen extreme krachten en die nu nog niet bestaan. Hopelijk kan nanotechnologie ons hierbij helpen. Ook het bouwen van enorme lanceerplatformen op grote hoogte (soort luchtkussens gevuld met waterstof of helium) kunnen de kosten van de ruimtevaart drukken.

Al met al zal ruimtevaart ons nog vele miljarden gaan kosten, maar de beloningen zullen oneindig veel groter zijn. Er zijn planeten en manen waar oceanen van vloeibaar methaan (aardgas) zijn. Er vliegen klompen ijzer en ijs in de vorm van meteoren en astroiden. Er is zelfs een ster ontdekt die onder zijn eigen druk tot een gigantische diamant is verworden! Ook de bijna zekere vondst van buitenaards leven zal de investering zeker waard zijn.


Links:
Gerelateerde onderwerpen:
http://www.esa.int/ -Waterstof
http://www.nasa.gov/ -Energie
http://ruimtevaart.pagina.nl -Robotica
informatie over de V2-raket -Discussies over ruimtevaart technologie






NeoWeb is powered by Terra-IT International IT-Services

NeoWeb & Terra-IT zijn geregistreerde handelsmerken van Global-WebShop.com.
(c) 1999-2007 Global-WebShop. Alle rechten voorbehouden

View Neoweb Stats